Forrige pressemelding fra mars 2008.

Sendes til:
pressemelding krøllalfa nuug no (når alle norske redaksjoner)
bruker krøllalfa skolelinux no
o3 krøllalfa skolelinux no
annonsering krøllalfa nuug.no

Oslo, 2012-09-31

Pressemelding: Ny utgave av norsk stavekontroll med synonymordliste

Mer en fire år etter forrige utgave av den frie norske stavekontrollen ble gitt ut sist gang er en ny versjon klar. Utviklerne er veldig glade for å ha en forbedret utgave klar.

Den største endringen er at byggesystemet for stavekontrollen er skrevet om til å akseptere ord med bindestrek inkludert (et eksempel er ordet "e-post"). Litt over 10 tusen slike ordformer er lagt til i ord-databasen. I tillegg er det kommer endel nye ord og korreksjoner rapportert av de frivillige som gjennomfører korrektur av orddatabasen i prosjektet.

– En god og fritt tilgjengelig stavekontroll er en viktig byggestein for å fremme bruken av norsk språk, sier prosjektdeltager Petter Reinholdtsen.

Takket være samarbeidet med synonymordlisteprosjektet på synonymer.merg.net er synonymordlista for bokmål derfra tilgjengelig sammen med ordlista for bokmål og nynorsk. En synonymordliste for nynorsk er også med, men den er på prøvestadiet og meget liten. FIXME synonymer.merg.net er borte. avsnittet bør skrives om/fjernes.

Stavekontrollpakken og synonymordlistene brukes i OpenOffice.org, Koffice, Mozilla Thunderbird, Firefox og en rekke andre programmer, både på Windows, Mac, Linux og BSD.

Det hele utgis under den frie lisensen GPL, og kan fritt lastes ned fra nettet. Ferdige pakker for OpenOffice.org er også tilgjengelige fra samme sted.

Det norske stavekontrollprosjektet er i kontakt med lignende prosjekter, blant annet for å forbedre stavekontrollteknologien, for å utveksle verktøy for vedlikehold av orddatabasen, og for å få tilgang til relevante datasett. Et av disse prosjektene er et separat prosjekt ved Sametinget som er i gang med å utvikle samisk stavekontroll, blant annet for MS Word og OpenOffice.org.

FIXME Bør gramatikk-prosjektet nevnes?

Kontaktperson

Axel Bojer, prosjektdeltager
E-post: axelb krøllalfa skolelinux no
Tlf: +47 954 32 417

FIXME Er det fortsatt riktig kontaktperson. epostadressen er utdatert.

Referanser

Fra NEWS-fila i kildekodepakken

Release 2.1 (2012-09-30)