/!\ Dit pagina is hevig in verandering. [as the whole Debian reality evolves], please contribute to it. For discussion about this page go to ?DebianKnowledgeBase/Discussion.

Dit is een start punt van een project dat als doel een waardevolle collectie informatie over Debian. Op dit ongeblik het idee is juist links toe te voegen hier, ieder met zijn komentaar. All deze links moeten gecategoriseerd worden.

Zie ook DebianResources. Het is zowat een duplicatie van dit. De twee worde waarschijnlijk samengesmolten. --PaoloPan

Index

Debian Specific

Non Interactive Documentatie

Er is veel verschillende stukjes documentatie dat iemand waarschijnlijk al geschreven heeft. Het is een goede keuze als u een zekere topic leren wenst (zoals hoe u bash gebruikt, hoe u samba instelt, wat apt is, etc.).

Officielle website

Op de Debian.org officielle Debian website kan u een sectie vinden voor de documentatie (voorzien voor de gebruikers, zover ik weet). De start punt is http://www.debian.org/doc/. Het bevat duizende pagina van Debian relaterende informatie, maar alleen de brave vinden wat ze naar zoeken:-?. U kan de Debian Reference interesant vinden en de Installation Manual. Het bevat informatie over APT, dpkg, en vrienden (dat is dat packaging systeem), somige andere Debian specifieke informatie, en veel of generiek Linux gerelateerde hoofdstukken. Waarbij documentatie is er ook andere support sources, u kan deze hier terug vinden here, veel van deze zij hier terug te vinden. Op de debian.org website is weergegeven http://www.debian.org/News weekly news page] collectie informatie op de main events van de ween en reportings ove bugs en novelties.

wiki.debian.org

At the moment the wiki (that is hosting this page) is quite messy IMHO, but maybe some fresh infos can be found only here.

Single package information

Package Description

In the package description you can find some usefule information, like a short description of the package, a link to the original website, a list of files contained and more. The pakcage description can be accessed at the url http://packages.debian.org/<package-name>.

Package attached documentation

Eén van de beste plaatsen om help te verkijgen over een bepaald package of applicatie is informatie lezen in de /usr/share/doc/<package-name>. Dit is de documentatie geschreven door de developers of package maintainer. This is documentation written by developers or package maintainer. Het is meestal compact, maar meestal de meeste problemen en oplossingen genoteerd.

Boeken

Andere

Dit inhoud boeken, HOWTO en "classical" documentatie.

Dit is juist een lijst, in alphabetical order (www en symbolen worden genegeerd). Somige omschrijving zijn gekopierd van DebianResources:

Gelieve meer links toe te voegen en comentaar voor bestaande links.

Interactive Documentation

Dit zijn de locaties waar u vragen kan stellen en hoogwaarschijnlijk een antwoord krijgt. Het is echt belangerijk om zoveel mogelijk informatie te geven als u een vraag stelt. Het is heel zeker dat u een positief antwoord krijgt, als u, u duidelijk maakt en andere mensen uw probleem begrijpen.

IRC channel

Een IRC kanaal genaamd #debian alsook #debian-nl, #debian-be, #debian-belgium kan terug gevonden worden op irc.debian.org of on irc.freenode.net. Om u te verbinden, heeft u een IRC client nodig (zie IrcClients). Meer informatie kan u terug vinden in GettingHelpOnIrc.

Official Mailing Lists

Er is veel of deze. Elk van deze is focused op een specifiek topic. U vind een lijst hier. Klik op een naamlijst en u krijgt informatie van die lijst, u kan u zich abonneren op, de archives lezenover van dat lijst. Allesind je hoeft niet geabonneerd te zijn aan een lijst om er te posten.

Elk lijst heeft twee addressen:

You can access to the information about a list on the web using the url http://lists.debian.org/<listname>/

Vooraller u een vraag post probeer het antwoord te vinden met een zoek robot zoals Google en met het zoeken in de Debian Mailing Lists archives. Voor deze kan je hier naartoe this page.

Eén van de belangerijkste lijst is hier debian-user. Hier kan u discusieren over all uw problemen dat u overkomen met het gebruik van Debian. Zo hier kan je praktisch al uw vragen kwuit, maar als uw vraag te specifiek is mischien is het beter het op een andere lijst te versturen.

Bug tracking system

Veel problemen en oplossingen kunen terug gevonden worden in bug report berichten. Een zoek machine kan je terug vinden op http://bugs.debian.org. Onthoud dat als u zoeken wenst in een gearchiveerde (zekere oudere) bugs, u kiezen moet voor "archived bugs" in de opties. Als u op zoek bent op een specifiek bug, gebruik http://bugs.debian.org/<package-name>.

Other Mailing Lists & Forums

Somige on-officiele locaties voor debian gerelateerde discussies:

Generiek Linux en Unix Documentatie

Hier is een korte lijst of locaties waar u *nix gerelateerde documentatie terug vinden kan.

Gelieve in die lijst alleen maar de handige universelle links toe te voegen. Bijvoorbeeld een pagina dat uitlegt hoe u nVidia kernel drivers installeerd is niet een goed idee -- PaoloPan

Zie ook