Translation(s): Brasileiro - Deutsch - English - Italiano - Español - Français - Nederlands - Polski - ?Русский (Russkij) - Ελληνικά - 简体中文


Debian GNU/Linux is vrij te verkrijgen over het Internet. Als u gewoonweg Debian wenst te installeren, zijn dit de mogelijke opties:

Koop een set CD's

De eenvoudigste wijze om Debian te installeren is met een set CD's gekocht van een verkoper. Er zijn verschillende locaties waar u deze kopen kan, zoals:

Download de bestanden van het Internet en maak zelf een set CD's

Het grootste voordeel van het downloaden van de iso bestanden is dat u niet hoeft te wachten op uw bestelling. De complete CD-set bestaat uit 14 CD's en kan worden gedownload in .iso formaat van één van de Debian mirrors, of nog beter, maak gebruik van het jigdo gereedschap om een gedistribueerd image te downloaden.

Opmerking: alleen de eerste CD is nodig om Debian te installeren. De extra CD's zijn optionele packages. Zie ook DebianCDContents om na te gaan wat de inhoud van elke CD is.

Als u meer dan één volledig 650 MB iso-image downloaden wil, gebruik dan a.u.b. het jigdo-gereedschap dat de load over verschillende Debian servers verspreidt, hetgeen het netwerkverkeer verlicht, waardoor u een snellere download verkrijgt.

Download de Netwerk Installatie CD

Voor mensen die over een breedband internettoegang beschikken, is het zelden nodig dat ze een compleet 650 MB iso-imagebestand downloaden om Debian te installeren. In plaats daarvan is het praktischer de netwerkinstallatie-CD te gebruiken. Deze netwerkinstallatie-iso (genaamd "netinst") bevat precies de nodige packages voor een basis-Debiansysteem. Tijdens de installatieprocedure, wordt de rest van de benodigde en gewenste packages van internet gedownload. Een netinst iso-image is ongeveer 180 MB. Ook beschikbaar is een zogenoemd "businesscard" image van ongeveer 40 MB. (Lees meer)

Net Boot

Er is ook de mogelijkheid om de computer op te starten zonder gebruik te maken van CD/floppy-media of welk medium ook. Het enige dat u nodig heeft is een TFTPD en een DHCPD geladen op een de "install-van" computer. Dit is installeren via "netboot". Zie de installatiehandleiding voor meer informatie over netboot installatie.

Zie ook