Differences between revisions 28 and 29
Revision 28 as of 2008-08-27 19:43:12
Size: 12466
Editor: ?Erik Kiledal
Comment: undid change - sorry
Revision 29 as of 2008-08-27 20:03:33
Size: 12458
Editor: ?DreasvanDonselaar
Comment: Typos
Deletions are marked like this. Additions are marked like this.
Line 6: Line 6:

[liable] We are working on supporting the rt8260 driver. A preliminary package can be downloaded from 
[liable] We are working on supporting the rt8260 driver. A preliminary package can be downloaded from
Line 11: Line 10:
This can be built with module-assistant or from the tarball it installs. The easiest way is a simple  This can be built with module-assistant or from the tarball it installs. The easiest way is a simple
Line 20: Line 19:
Line 31: Line 29:
Line 37: Line 36:
Line 39: Line 37:
Line 41: Line 40:
 * Remember to install cpufreq-utils to allow throttling, if you skipped tasksel (works like a charm with acpi_cpufreq).  * Remember to install cpufrequtils to allow throttling, if you skipped tasksel (works like a charm with acpi_cpufreq).
Line 47: Line 46:
Line 49: Line 47:
Line 51: Line 50:
Line 54: Line 52:
you need to  you need to
Line 59: Line 58:
Line 63: Line 63:
Line 71: Line 72:
You need to edit /etc/acpi/actions/wireless.sh and replace all instances of '''ath0''' with '''ra0''' and '''ath_pci''' with '''rt2860sta'''
To get the wireless hotkey to display the correct message when on the OSD you need to edit /etc/acpi/actions/hotkey.sh, find the line (around 35)
You need to edit /etc/acpi/actions/wireless.sh and replace all instances of '''ath0''' with '''ra0''' and '''ath_pci''' with '''rt2860sta'''  To get the wireless hotkey to display the correct message when on the OSD you need to edit /etc/acpi/actions/hotkey.sh, find the line (around 35)
Line 77: Line 78:
Line 80: Line 82:
Line 84: Line 85:
Line 91: Line 93:
run
{{{apt-get install aosd-cat}}} to install the OSD display'er. you then need to edit /etc/default/eee-acpi-scripts and change the following lines
{{{ENABLE_OSD='no'}}}
to
{{{ENABLE_OSD='yes'}}}
run  {{{apt-get install aosd-cat}}} to install the OSD display'er. you then need to edit /etc/default/eeepc-acpi-scripts and change the following lines {{{ENABLE_OSD='no'}}} to {{{ENABLE_OSD='yes'}}}
Line 99: Line 97:
{{{VOLUME_LABEL='LineOut' {{{
VOLUME_LABEL='LineOut'
Line 102: Line 101:
{{{VOLUME_LABEL='Master'
{{{
VOLUME_LABEL='Master'
Line 104: Line 105:

See the section below about what to do if you are installing the latest alsa 
See the section below about what to do if you are installing the latest alsa
Line 108: Line 108:
this is detailed on another page but i had some issues getting the desktop to display over the two monitors so have pasted my xorg.conf and some more info below to help.
Firstly install xrandr if its not already
this is detailed on another page but i had some issues getting the desktop to display over the two monitors so have pasted my xorg.conf and some more info below to help. Firstly install xrandr if its not already
Line 113: Line 113:
then edit /etc/default/eee-acpi-scripts, change the line
{{{COMBINED_DISPLAY_SWITCHES='--mode 640x480'}}}
to
then edit /etc/default/eee-acpi-scripts, change the line {{{COMBINED_DISPLAY_SWITCHES='--mode 640x480'}}} to
Line 120: Line 119:
Line 128: Line 128:
Line 138: Line 137:
Line 144: Line 142:
Line 149: Line 146:
Line 165: Line 161:
Line 168: Line 165:
as a normal user (or a user that has permission to run x stuff), this will give you an output from which you can tell which monitors are plugged in.
without external monitor plugged in
as a normal user (or a user that has permission to run x stuff), this will give you an output from which you can tell which monitors are plugged in. without external monitor plugged in
Line 180: Line 177:
Line 193: Line 191:
Line 196: Line 195:
Line 198: Line 196:
Line 210: Line 207:
Line 223: Line 219:
Line 227: Line 224:
Line 234: Line 230:
Line 241: Line 236:
Line 247: Line 241:
Line 255: Line 248:
Line 257: Line 249:
Line 260: Line 253:
Line 262: Line 254:
Line 265: Line 258:
Line 267: Line 259:
Line 270: Line 263:
Line 275: Line 267:

Work on supporting the 901 and other Atom-based models (1000, 1000H) has commenced. We have a source package for the atl1e ethernet driver at http://eeepc.debian.net/ and are working on producing debs of this and rebuilding the installer to include them so that an ethernet-based install on these models will be possible.

A driver for the wireless hardware can be found at http://www.ralinktech.com.tw/data/drivers/2008_0708_RT2860_Linux_STA_v1.7.0.0.tar.bz2.

Testing debian package for rt8260

[liable] We are working on supporting the rt8260 driver. A preliminary package can be downloaded from

http://foomagic.org/eeepc/rt8260/rt2860-source_1.7.0.0-1_all.deb

This can be built with module-assistant or from the tarball it installs. The easiest way is a simple

"m-a prepare"

"m-a a-i rt8260"

Then install the resulting .deb file/

Installer

?JohnGoerzen has confirmed these things work on the 901:

  • X
  • Hardware ethernet
  • Wifi with above driver, including WPA2 and network-manager
  • Suspend/Resume
  • Hotkeys: suspend, brightness, others untested.

Performance seems to be better than the Xandros install.

?ThijmenDeGooijer has confirmed these things to work on the 1000H:

  • X also on external display
  • Hardware ethernet
  • Wifi with above driver, including WPA2 and network-manager
  • Sound output, recording untested
  • Suspend/Resume to disk
  • Hotkeys: suspend, brightness, volume control (after modifying VOLUME_LABEL in /etc/default/eeepc-acpi-scripts).

?IvanSanchez reports:

  • In order for the Wifi hotkey (Fn+F2) to work, /etc/acpi/actions/wireless.sh needs to be tweaked - replace "ath0" with "ra0" and "ath_pci" with "rt2860sta". Do this after installing the rt2860sta driver from the above link.
  • Bluetooth works OK, but only if enabled from the BIOS. There is no way (yet) of enabling/disabling it - the eeepc acpi module needs some patching (see http://forum.eeeuser.com/viewtopic.php?pid=304343). The bluetooth adapter is an USB device, much like the webcam.

  • Remember to install cpufrequtils to allow throttling, if you skipped tasksel (works like a charm with acpi_cpufreq).
  • ACPI events do work out of the box with 2.6.26 kernel - seems like the 901's ACPI implementation is less buggy than the 701's.
  • rt2860sta driver won't compile with 2.6.26 kernel (sid); use 2.6.25 (lenny) for the time being.
  • Internal microphone does not seem to work. Most probably the 901 suffers from theh same problem as the 900. See http://wiki.debian.org/DebianEeePC/Model/900#head-1ef9e12308f2364008cb9f9871633d94ea331159 .

  • The four "silver" keys (in the silver strip where the power button is) throw an ACPI event. The hotkey.sh script should reference those keys to do something useful (e.g. toggle webcam/bluetooth on/off).
  • suspend/hibernate/resume works; X with external display works (hint: edit /etc/default/eeepc-acpi-scripts for a higher resolution); LAN works.

This doesn't seem to work out-of-the-box:

  • Display switching
  • Hotkeys: LCD off, others untested

Hints and Tips from empika

webcam

you need to

#apt-get install module-assistant

this should also install the kernel headers needed to build the wireless drive. next runn

#module-assistant auto-install linux-uvc

to install the right module for the webcam. afterwards run

#echo 1 > /proc/acpi/asus/camera

you should now have a working webcam, test it with Cheese :D

wifi

I followed the instructions on http://www.itwriting.com/blog/778-fixing-wi-fi-on-asus-eee-pc-901-with-linux.html which links to this driver from Ralink http://www.itwriting.com/DPO_RT28xx_60_LinuxSTA_V1.7.0.0_2008_07_15.tgz, it has special eee-pc bits in and is ready to compile once extracted, just run make and make install in the source dir.

You need to edit /etc/acpi/actions/wireless.sh and replace all instances of ath0 with ra0 and ath_pci with rt2860sta To get the wireless hotkey to display the correct message when on the OSD you need to edit /etc/acpi/actions/hotkey.sh, find the line (around 35)

if grep -q ath0 /proc/net/wireless; then

and change it to

if grep -q ra0 /proc/net/wireless; then

network-manager-gnome didnt work for me, it did not give me the option to use WPA encryption so I installed Wicd which works pretty well most of the time. grab it from http://wicd.sourceforge.net/

follow the instructions on the download page and remove everything from /etc/network/interfaces bar

auto lo
iface lo inet loopback

wikd should be in your apps->internet menu, you can now run it and connect to wireless AP's!

hotkeys, osd and misc bits

run apt-get install aosd-cat to install the OSD display'er. you then need to edit /etc/default/eeepc-acpi-scripts and change the following lines ENABLE_OSD='no' to ENABLE_OSD='yes'

If you are not going to install the latest alsa driver to get the front mic working you can change

VOLUME_LABEL='LineOut'
VOLUME_LABEL='iSpeaker'

to

VOLUME_LABEL='Master'
VOLUME_LABEL='Headphones'

See the section below about what to do if you are installing the latest alsa

Multiple monitors

this is detailed on another page but i had some issues getting the desktop to display over the two monitors so have pasted my xorg.conf and some more info below to help. Firstly install xrandr if its not already

#apt-get install xrandr

then edit /etc/default/eee-acpi-scripts, change the line COMBINED_DISPLAY_SWITCHES='--mode 640x480' to

COMBINED_DISPLAY_SWITCHES='--output VGA --auto --above LVDS'

next you need to edit your /etc/X11/xorg.conf here is my version

Section "InputDevice"
        Identifier      "Generic Keyboard"
        Driver          "kbd"
        Option          "XkbRules"      "xorg"
        Option          "XkbModel"      "pc105"
        Option          "XkbLayout"     "gb"
EndSection
Section "InputDevice"
        Identifier      "Configured Mouse"
        Driver          "synaptics"
        Option          "CorePointer"
        Option          "SendCoreEvents"        "true"
        Option          "Device"        "/dev/input/mice"
        Option          "Protocol"      "auto-dev"
        Option          "HorizEdgeScroll"       "1"
EndSection
Section "Device"
        Identifier      "Intel Corporation Mobile 915GM/GMS/910GML Express Graphics Controller"
        Driver          "intel"
        BusID           "PCI:0:2:0"
EndSection
Section "Monitor"
        Identifier      "Configured Monitor"
        Option          "DPMS"
EndSection
Section "Screen"
        Identifier      "Default Screen"
        Device          "Intel Corporation Mobile 915GM/GMS/910GML Express Graphics Controller"
        Monitor         "Configured Monitor"
        DefaultDepth    24
        SubSection      "Display"
                Depth   24
                Modes   "1024x600"
                #ADD LINE FOR MULTI DISPLAYS
                #this is 1024 wide by 1368 high (768+600=1368)
                Virtual 1024 1368
        EndSubSection
EndSection

restart X without your external monitor plugged in, hitting the hotkey (f+f5) should now activate your external monitor. if not you can debug issues by running

#xrandr

as a normal user (or a user that has permission to run x stuff), this will give you an output from which you can tell which monitors are plugged in. without external monitor plugged in

Screen 0: minimum 320 x 200, current 1024 x 600, maximum 1024 x 1368
VGA disconnected (normal left inverted right x axis y axis)
LVDS connected 1024x600+0+0 (normal left inverted right x axis y axis) 195mm x 113mm
   1024x600       60.0*+
   800x600        60.3
   640x480        59.9
TV disconnected (normal left inverted right x axis y axis)

with external monitor plugged in

Screen 0: minimum 320 x 200, current 1024 x 600, maximum 1024 x 1368
VGA connected (normal left inverted right x axis y axis)
   1024x768       60.0
   800x600        60.3
   640x480        59.9
LVDS connected 1024x600+0+0 (normal left inverted right x axis y axis) 195mm x 113mm
   1024x600       60.0*+
   800x600        60.3
   640x480        59.9
TV disconnected (normal left inverted right x axis y axis)

running the xrandr command with the options we specified in /etc/default/eee-acpi-scripts should also help you debug any problems

#xrandr --output VGA --auto --above LVDS

front mic

To get the front mic working you have to rebuild the alsa driver using the latest release candidate. grab it from here ftp://ftp.alsa-project.org/pub/driver/alsa-driver-1.0.18rc1.tar.bz2

next you need to unpack it somewhere like /usr/src/ then build it. you may want to backup your old driver first

/usr/lib/2.6.25-2-686/kernel/sounds/pci/hda/# cp snd-hda-intel.ko snd-hda-intel.ko.stock
/usr/src/alsa-driver-1.0.18rc1# ./configure --with-cards=hda-intel --with-options=all
/usr/src/alsa-driver-1.0.18rc1# make
/usr/src/alsa-driver-1.0.18rc1# make install
/usr/src/alsa-driver-1.0.18rc1# ./snddevices

im not sure if the last step is necessary but i ran it anyway.

you can verify your new driver with

/usr/lib/2.6.25-2-686/kernel/sounds/pci/hda/# ls -l

check that the date on the snd-hda-intel.ko is about the time you compiled it :)

your now you need to reboot.

after the reboot checkout your mixer settings with alsamixer or the gnome-volume-control, the channels have changed from the stock driver.

  • Playback: PCM. this is the master volume for the speakers
  • Playback: ?LineOut. this is the volume for the headphone socket

  • Recording: Capture. this is the record level for the front mic. it only seems usable at about 30% otherwise its just really distorted
  • Recording: Digital. this is the record level for the external mic in. its alot quieter than the front mic even at 100%, prehaps were missing some ?MicBoost like the stock driver has.

To get your hot keys to work again you need to edit /etc/default/eee-acpi-scripts and change the mixer labels to

VOLUME_LABEL='LineOut'
VOLUME_LABEL='iSpeaker'

to

VOLUME_LABEL='PCM'
VOLUME_LABEL='LineOut'

you also need to add the line

I_SWITCH_LABEL='iSpeaker'

this should get the volume keys working again.

To get the mute key to work you need to edit /etc/acpi/actions/hotkey.sh. Comment out the line (around line number 50)

status=$(amixer get $VOLUME_LABEL | sed -n '/%/{s/.*\[\(on\|off\)\].*/\u\1/p;q}')

and add this line underneath it

status=$(amixer get $I_SWITCH_LABEL | sed -n 's/.*\[\(on\|off\)\].*/\1/;ta;d;:a;p;q')

further down in the '# Fn+F7 -- mute/unmute speakers' section comment out the line

amixer -q set $VOLUME_LABEL toggle

and add instead

amixer -q set $I_SWITCH_LABEL toggle

you should now be all set

a few more annoying things that ive found with the default install

*Iceweasle has an odd version of flash installed where the flash movies are replaced by 'play buttons', this stops a few things working i found. i found this thread which helped sort the issue http://forums.debian.net/viewtopic.php?t=29837&postdays=0&postorder=asc&start=0, quit iceweasel if its running and remove the odd version of flash

#apt-get remove swfdec-mozilla
#aptitude keep-all

the apt-get remove will complain about removing gnome but this is aparently a pseudo package and it was safe for me to hit y. not sure what aptitude keep-all does but they suggest to run it so i did, nothing bad seemed to happen. Next grab the latest flash from adobe and install it to /usr/lib/iceweasel when asked. now restart iceweasel and flash should be working a treat.

The other thing that bugged me about iceweasel was that it doesnt have backspace set as go back in history as default. i like this and to get it working type about:config in the address bar, you will be warned about it being dangerous to mess with these options but we're brave right? use the filter to search for backspace, you should get 1 result back called browser.backspace_action, its value was set to 2, setting it to 0 will make it become a back key again.