Pressepakke for Skolelinux 3.0 Terra
(The rest of this page is in Norwegian, for English please see http://wiki.debian.org/DebianEdu/PressReleases/PressPackage_3.0/English )
Pressepakke til distribusjon ved utgivelse av 3.0.
Denne pressepakken inneholder følgende deler:
- En pressemelding med annonseringen av utgivelsen av Skolelinux 3.0 med mediakontakter for fem land og generell informasjon.
- Sitater fra utviklere, mediakontakter og beta-testere.
Pressepakken er tilgjengelig på Norsk, Engelsk og andre språk online på http://wiki.debian.org/DebianEdu/PressReleases/
Mediainformasjon
Denne fritt tilgjengelige 'pressepakken' fra Debian-Edu er gjort tilgjengelig som en del av utgivelsen av utgave 3.0 ("Terra") av vår Skreddersøms Debian- Distribusjon - Skolelinux.
For spørsmål rundt 'pressepakken' eller innholdet i denne, ta kontakt med Debian-Edus mediakontakter som finnes her: http://wiki.debian.org/DebianEdu/PressReleases/PressRelease_DebianEdu-3.0_Terra
1: Pressemelding
Skolelinux 3.0 er klar. Dette er en Community-release med omfattende støtte fra regionale og nasjonale prosjekter i Tyskland, Spania, Frankrike og Norge. Skolelinux-prosjektet er nå en del av Debian under navnet Debian-Edu Flere prosjekter i en rekke land gir nå ut tilleggsfunksjonalitet for lokal bruk av Skolelinux. Skolelinux støtter nå mer enn 50 språk.
Dette er nytt i Skolelinux 3.0:
- Full støtte for tynnklienter, lavkalori klienter og bærbare. Med lavkalori klienter (uten harddisk) får man full PC-funksjonalitet med svært lave driftskostnader. Det er full støtte for lyd, video, minnepinner, DVD-spillere med mer.
Skolelinux har nå over 80 skoleaktuelle program med støtte for 50 språk. Mange er nye i tillegg til populære og velkjente programpakker som GCompris, KDE-Edu, Iceweasel (FireFox) og OpenOffice.org.
- Installasjon er enkelt: Både installasjonen og kildekoden for all programvaren og er fritt nedlastbar på en enkelt DVD. Det er full støtte for flere plattformer som i386, Power og AMD64. Nå er det enklere for alle som ønsker å lære mer om oppskriftene bak dataprogrammene. CD-plate for installasjon fra Internett er også tilgjengelig.
Om Skolelinux:
Skolelinux er en helhetlig dataløsning skreddersydd etter skolens behov og ressurser. Det er et ferdig datasystem for skolene, der skolen selv ikke trenger sette sammen enkeltkomponentene.
Skolelinux er Debian-Edu-prosjektets Skreddersøms Debian Distribusjon (CDD). Skolelinux er installert ved et stort antall skoler i Norge, Tyskland, Frankrike og andre land. Fylker, kommuner og kommersielle leverandører benytter Skolelinux på tvers av flere skoler, administrert, drevet og vedlikeholdt sentralt. Service-leverandører raporterer at "lavkalori-klientene" bare krever halvparten av vedlikeholdskostnadene som andre skrivebord- og arbeidsstasjons-løsninger.
Den neste milepælen for Skolelinux-utvikling vil være å slå sammen den Debian-baserte LinEx-distribusjonen med Debian-Edu. For øyeblikket er LinEx brukt av mer enn 250,000 studenter og offentlig ansatte i regionen Extremadura i Spania.
I dybden:
"Lavkalori klienter" er også kjent som diskløse arbeidsstasjoner. De kjører programvare lokalt på klienten. All programvare kommer fra serveren i stedet for lokalt fra klientens harddisk. Anbefalt minimum konfigurasjon for klient-maskiner er > 256 MB RAM og 800 MHz CPU.
Skolelinux har nå oppdaterte verktøy for systemovervåkning og vedlikehold.
Veikart for sammenslåingen av LinEx og Debian-Edu:
Vennligst observer at dokumentasjonen for 3.0 Terra-utgivelsen kun er tilgjengelig på engelsk for øyeblikket og inneholder noen skarpe kanter. Vi har vektet en utgivelse før slutten av sommerens ferie som mer viktig og vi vil fikse de skarpe kantene i de kommende ukene; samtidig som vi forventer flere oversettelser av denne. Feilrettelser vil bli inkludert i den kommende 3.0 r1-utgivelsen.
Kontaktinformasjon
- Generell information om Debian-Edu og Skolelinux:
- E-post: debian-edu PÅ lists.debian.org (engelsk)
- E-post: linuxiskolen PÅ skolelinux.no
- Mediakontakter:
- Norge
- Anders Kringstad Hanssen
<akai PÅ skolelinux.no> +47 932 82 137 (mobiltelefon) Knut Yrvin
<knuty PÅ skolelinux.no> +47 908 95 765 (mobiltelefon)
- Anders Kringstad Hanssen
- Tyskland
- Kurt Gramlich
<kurt PÅ skolelinux.de>
- Kurt Gramlich
- Spania
- José "L. Redrejo" Rodríguez
<jredrejo PÅ edu.juntaextremadura.net>
- José "L. Redrejo" Rodríguez
- Frankrike
- Thierry Stauder
<thierry PÅ skolelinux.fr>
- Thierry Stauder
- Pakistan
- Tariq Farooqi
<tariq PÅ linuxpakistan.net> +92-21-6622134 (mobiltelefon)
- Tariq Farooqi
- Norge
For mer informasjon om Debian-Edu/Skolelinux, se våre nettsider på http://www.skolelinux.org.
Informasjon om nedlasting:
http://wiki.debian.org/DebianEdu/Download (engelsk) http://wiki.skolelinux.no/LastNed (Norsk)
En komplett liste over endringer og nyvinninger er tilgjengelig fra http://wiki.debian.org/DebianEdu/ReleaseNotes (engelsk).
2: Sitater
Steffen Joeris, Utvikler - Tyskland:
- "Jeg tror at den siste utgivelses-prosessen var veldig nødvendig og har gitt mange store endringer. Dette inkluderer den nye "Debian-Edu/Skolelinux 3.0 utgaven og mange ting under panseret, slik som ny infrastruktur, ny intern team-struktur, nye bidragsytere og en bredere kontakt med Debian."
Steffen Joeris, Utvikler, Tyskland:
- "Brukerfokuset er videreutviklet mye samtidig som vårt fokus fortsatt er på læreren som skal kunne lære bort fremfor å bruke sin tid på administrasjon av nettverket."
Anders Kringstad Hanssen, Leder, Fri programvare i skolen - Norge:
- "Med den utgivelsen av den flotte 3.0-utgaven av Skolelinux setter vi tilbake fokus på den ofte oversette verdien av frihet og stabilitet innen læringsrettet programvare. Den proprietære programvareindustrien behandler elever som massemarkedskunder, i stedet for mennesker som er nysgjerrige på å lære hvordan ting er laget. Læringsrettet programvare bør være både brukervennlig og universelt tilgjengelig på en måte som oppmuntrer både elever og lærere til å lære fra hverandre og forske."
Knut Yrvin, relasjonsansvarlig, Skolelinux-prosjektet - Norge:
- "Skolelinux 3.0 er en klar og kraftig Community-utgivelse med en stor krets av prosjekter som bidrar fra regionalt og nasjonalt hold i Tyskland, Spania, Frankrike og Norge. Jeg er sikker på at vi med denne utgivelsen har gitt skoler og myndigheter i mange land et verktøy de har ventet lenge på."
Holger Levsen, Developer - Germany:
- "As much as I'm proud about all the technical advances under the hood, I think maybe the best news are not so much technical: first and probably the best, our team has become bigger and more diversed, we have various infrastructue improvements in place, of which the new documentation is probably the best in the long run: it's written in a wiki, then transformed into docbook, which then can be used for translations in many free software projects. We can create PDFs and HTML and other versions from those docbook documents. I'm looking forward to see the full power of all this in the future."
Richard Brand, Den tyske skole Oslo - Norge:
- "- Stabilt, driftsikkert, brukervennlig og fleksibelt på alle språk vi trenger! Derfor har vi i flere år brukt Skolelinux - både for elever og lærere. (Juli 2007)"
Trond Mæhlum, Rådgiver IKT, Kongsvinger kommune - Norge:
- "- I Kongsvinger kommune har vi benyttet Skolelinux på alle våre skoler siden 2004. Dette innebærer 8 skoler og 2300 brukere. Installasjonen vår består av 20 servere og ca. 900 tynne klienter. Etter tre års drift, ville vi valgt Skolelinux igjen, hvis vi skulle valgt plattform på nytt. (Juli 2007)"
Viggo Fedreheim, Narvik kommune - Norge:
- "Vi har brukt Skolelinux i 3 år på 14 skoler, og er svært fornøyd. Vi sentraldrifter alle skoler. Skolene har alt de trenger for å gjennomføre Kunnskapsløftet. I tillegg sparer vi millioner på lisenser. (Juni 2007)"