?TableOfContents(3)

Rosegarden Audio/Midi Sequencer introduksjon

Rosegarden Audio/Midi Sequencer, musikk kreasjon uten grenser. Midi (Musikal Instrument Digital Interface), Der du kan bygge opp en melodi gradvis instrument før instrument. Viktigheten med og bygge opp en strukturert midi oppsett er veldig viktig fordi sjansen før og få en eksportert midi låt til og fungere på andre sine maskiner, synther, keyboards, øker betraktelig. Rosegarden følger det med et let vindt måte og gjøre oppsette på som du ser under:

attachment:instrumentpara.png

Dette er forsåvidt greit og bruke, HVIS du kun skal holde prosjektet ditt inne i rosegarden. Min erfaring er at dette er og fraråde hvis du ønsker og eksportere prosjektet ditt til en midi fil.

Dette høres jo veldig vanskelig ut, og tidkrevende ut, men hvis du er litt strukturert, og på forhånd lager en stander oppsett fil klar, så har du dette klar til neste prosjekt. Denne midi oppsettfilen har jeg på forhånd gjort klar slik at dere slipper dette, jeg blir bare og lage en veiledning hvordan du skal bruke dette. Med struktur på midi-låtene mener jeg følgende at du legger deg på standard oppsett hver gang der du har faste plasser før dine favoritt instrumenter, et eksempel, og som da blir fulgt på min standard oppsett fil er:

Spor 1 = piano

Spor 2 = Bass

Spor 3 = Gitar (mutet, clean osv)

Spor 4 = Melodi stemmen Spor 5 = Andre stemmen

Spor 6-9 = kan du selv legge opp standard på, for eksempel strykere, blåsere, osv.

Spor 10 = Tromme, dette er bestandig tromme, dette er standard i GM oppsettet.

Spor 11-16 = samme som 6-9.

Hvis du følger dette oppsettet i alle dine melodier, vil det ikke være noe problem og lage nye låter.

Plassering av audio filer

Det er viktig og være litt nøye med og fortelle rosegarden hvor du ønsker og plassere audio traks til dine forskjellige melodier, la oss si du har laget en melodi der du har lagt inn gitarer og sangstemme, da vil du gjerne ha kontroll over hvilken filer som tilhøre den melodien. Dette er ganske enkelt og få til med rosegarden

attachment:audioplace.png

Hvordan Signere Melodien

Man ønsker jo og fortelle i noteutskriftene hva sangen hete, og hvem komponisten er, dette kan gjøres på følgende vis

attachment:signaudio.png

så er det bare og skrive inn den infoen man ønsker og fortelle.

Instrument oversikt.

attachment:instrumenter.png

attachment:instrumenter2.png

Det var oversikt over instrumentene, så er det en egen oversikt over percussive instumenter (tromme)

attachment:tromme.png

Nr: representere Programchange

Midi oppsettet

Midi oppsettet, i dette tilfelle grunnoppsett.rg fila skal jeg her vise hvordan du endrer innstillingene.

attachment:midioppsett.png

Ved og ha unnagjort dette, har du lagt opp en strukturert oppsett av midi segmentet som på forhånd fortelle synth/keyboardet hva den skal gjøre. Da er det lettere og eksportere sangen til midi, og deretter publisere den.

du kan laste ned den ferdige oppsettfilen her

attachment:grunnoppsett.rg

Hvordan endre bank select.

Noen ganger ønsker man og bruke andre lyder som finner på synth/keyboardet som ligger utenom gm standaren. Da er man nødt til og bruke en controller som tar seg av dette. controller 32.

Denne funksjonen brukes også hvis det er ønskelig og ha Tromme, som før eksempel effekter på et annet spor en 10. Jeg har spor 16 som favoritt der, da kan man med controller 32 (data1), og nummer 4 (data2) endre oppførselen på midi sporet. Ved da og velge programchange 57, vil det sporet bli effect kit.

Controller 32, med verdien 0, er gm standaren, brukes på track 1-9, 11-16

Controller 32, med verdien 1-127 er de forskjellige banken, samme her, brukes på track 1-9, 11-16

Controller 32, med verdien 4, er før min synth tromme, denne bruke jeg som standar på track 10, og ved spessiele behov kan andre sport også programeres til og oppføre seg som tromme.

attachment:endrebank.png

Rekkefølgen på controlleren 32 i forhold til programchange, er viktig.

Husk at controller 32, MÅ kommer før programchangen.

jeg har inkludert dette i grunnoppsettfilen, som du kan laste ned litt oppfør her.

Hvordan endre, redigere, forbedre et innspilt segment

Etter at man har spilt inn det man vil ha i det segmentet er det som regel noe og rette på, i stedet før og spille at på nytt, finnes det mange muligheter til og endre det ferdige innspilte segmentet til det bedre. Jeg tar før meg metode før metode, den første er og bruke matrix editoren.

attachment:matrixoppsett.png

Quantize

Grid Quantize

Denne funksjoner har flere muligheter, når man har spilt inn en del av musikken, kan det jo hende man har bommet litt på takten, det er da Quantize kommer inn i bilde. Den er nyttig før og få notene rett på takten.

attachment:quantizering.png

Ved og bruke denne rett, kan du spare deg før mye arbeid. Her er det bare og prøve seg fram, det er alltids mulighet til og angre hvis Quantisering ikke gikk som forventet, så kan du forsøke igjen med andre spesifikasjonen på base grid uniten, man må prøve seg fram og se hvilken innstilling som fungere beste. Det er mange muligheter.

Legato Quantizer

Med denne kan du ved et enkelt tastetrykk endre en stakkato innspilt del til legato.

Heuristic notation quantizer

En annen Quantizer som vi skal ta i bruk er heuristic notation quantizer. Denne hjelper til med og forlenge notene til en lengde du skulle ønske. Denne brukes mest til og rydde opp i notasjon framvisningen.

attachment:quantizering1.png

Denne metoden har forlenget noten til rett lenge på en 16 del som skal spilles stakato, med en påfølgende 16 dels pause, Dette forandre notasjon visningen til det bedre

Nummer 1 viser hvordan notene så ut før Quantizeringa, og nummer 2 viser hvordan se ser ut etter. Nummer 2 er lettere før en musiker og tolke enn nummer 1 er forvirrende og krevende og tolke, med 32'ende dels noter, med litt varierende pauser. Nummer 2 er nok bedre og tolke, og vil nok bli nærmest likt slik jeg ønsker notene skal spilles. En ting at det høres fint ut på midien, men hvis du ønsker og skrive ut noter til et orkester, skolekorps, er det viktig og rydde litt opp, og gjøre notasjonen blir ryddig og oversiktlig. Dette var en kort introduksjon til hvordan man kan bruke Matrix editoren.

Note edisjonen

Note edisjon er en kraftig editering verktøy før og klargjøre notene får orkester, skolekorps, eller et piano verk, du har verktøy til og lage forskjellige tegn til verket, hvor du kan legge inn hvor sterkt man kan spille, og hvor svakt, tempo endringer, og mer til. Skal vise det som vil bli mest brukt når du driver med note-editering. Legger inn et før bilde også et etter bilde før og vise hva endringene blir. Før:

attachment:notasjonfoer.png

Her ser du en del av et ark med noter, dette blir litt før uoversiktlig før en pianist, og vi mangler betegnelser som forteller hvordan dette skal uttrykkes. Etter at jeg har arbeidet med notasjonen, blir den seende ut slik:

attachment:notasjonetter.png

Her har man fått inn hvilken fart, og hvilken styrke notasjonen skal spilles med. Samtidig har jeg endre notene til og binde seg sammen, slik at det er letter og lese, og samtidig tar mindre plass. La oss ta en nærmere titt på hvordan jeg fikk inn disse bemerkningene i notasjonen.

Hvordan få inn spesifikasjoner i notasjons editoren

attachment:notasjonedit.png

Med og følge denne veiledningen får du satt forskjellige nyttige ting, som fortelle musikeren hvordan du ønsker tempoet, hvor kraftig, og hvilken akkord. Det er bare en del av verktøyet, påfølgende bilde viser hvordan man får endret hvordan notene bindes sammen, og hvordan du kan sette inn gradvis økende styrke på notasjonen.

attachment:notasjonedit1.png

Hvis du ser på menyen til høyre, er der mange muligheter før og forbedre informasjonen på notasjonen, det du bare behøver og huske på er og bare merke de notene du ønsker og legge på en spesiell funksjon.

attachment:notasjonedit2.png

Hvis du ser på venstre siden, har du muligheter til og manuelt legge inn noter og pauser i notasjonen, du kan endre fra g-nøkkel til bass-nøkken, dette skal jeg gå litt nærmere inn på.

Hvordan endre clef

attachment:clefendring.png

Hvordan endre notevolum på innspilt segment.

attachment:notevolum.png

Når man spiller på en synth/keyboard, er det ikke bestandig man greier og holde samme tonestyrke på akkordene, eller du ønsker og få instrumentene til og spille piano der det er piano og forte der det er forte. Dette er noe som dessverre ikke automatisk kommer når du editere notene med disse bemerkningene, dette må du manuelt gjøre.

Hvordan endre tempo i Rosegarden

Det kan gjøres på flere måter, jeg skal vise den jeg synes er mest grei og bruke. Ved og høyre klikke på linjen som er rett under 120 tallet, får du opp en meny, der får du diverse valg til og endre på tempo.

attachment:tempoendring.png

Menyen er følgende

  1. Insert Tempo Change
  2. Insert Tempo Change at Playback Position
  3. Delete Tempo Change
  4. Ramp Tempo to Next Tempo
  5. Un-ramp Tempo
  6. Edit Tempo
  7. Edit Time Signature...
  8. Open Tempo And Time Signature Editor

Insert Tempo Change

Ved og høyre klikke, der du ønsker tempo endring, la oss si ved 3 tallet, også velger 'Insert Tempo Change' Vil du få opp en prikk ved 3 tallet. Så da ved og venstre klikke bakom den nye prikken og holder nede, kan du kjapt drege opp og ned på tempoet.

attachment:tempoendring1.png

Insert Tempo Change at Playback Position

Ved og velge denne, vil et Tempo endring punkt, bli laget der du er på sangen.

attachment:tempoendring2.png

Ramp Tempo to Next Tempo

Denne er fin og bruke hvis du ønsker en gradvis tempo økning, eller redusering.

attachment:tempoendring3.png

Edit Tempo

Her kan du endre på tempo med og skrive inn hvilken tempo du ønsker, denne er nok den beste og bruke hvis du ønsker et spessielt tempo, denne dra funksjonen er grei, men kan være litt upresis.

attachment:tempoendring4.png

Edit Time Signature

Denne gir deg mulighet til og endre på takten i melodien, i mitt eksempel har jeg i starten en 4/4 takt, og etter tempo endringen har jeg endret låten til en 3/4 dels takt.

attachment:tempoendring5.png

Open Tempo And Time Signature Editor

attachment:tempoendring6.png

Med denne kan du manuelt gå inn på alle dine tempoendringer, takt endringer og endre manuelt.

Hvordan få midi og audio opptak til og fungere

Før og få midi til og fungere i linux, anbefaler jeg og kjøpe inn en usb midi interface til Roland Edirol serien.

Hvis du bare er ute etter og holde på med midi, kan du kjøpe inn Roland UM-1EX, du kan også bare søk på "um-1ex" på google, eller kjøpe denne på din favoritt musik forhandler. Denne usb enheten er det kun midi, her er det bare og plugge den inn, og den vil automatisk bli detektet av linux systemet. Denne enheten ser slik ut:

attachment:rolandum1.jpg

Under rosegarden må du antagentlig velge denne enheten.

attachment:mididevice.png

Hvis også er ute etter og bruke rosegarden fult ut, med lyd opptak, kan jeg anbefale og gå før Rolands Edirol UA-25, den kan kjøre høy kvalitets opptak gjennom usb porten, og igjen er dette bare og plugge i usb, og linux systemet vil automatisk ordne dette. Her har du et bilde på hvordan enheten ser ut

attachment:edirol25.jpg

denne enheten har også Midi interfacet, så her får du audio og midi på samme devicen, denne er selfølgelig en del dyrere en um-1ex. Disse enhetene kan kjøpes her: http://sound1.no/

Her må det en del konfigurering før at du skal kunne ta opp igjennom denne devicen, når du har plugget den inn i usb, er devicen blitt lagt til som et lydkort, så du må velge at du vil bruke UA-25 som opptaks enhet, og hvis du har et lydkort fra før, ønsker du og bruke det eksisterende lydkortet som avspilling. Før og ordne dette, bruker du jackd, som du finner under -> Multimedia --> jack kontroll.

attachment:jackd.png

Så nu før at du skal få opptaket som taes av UM-25, må du koble UM-25 til lyd inngangen på det intrigrert lydkortet. da bruker du phono utgangen framme, eller en av ugangene bake på UM-25 enheten. Så nu er det klart til og begynne opptak. Her anbefaler jeg at du først tar et opptak av midi låten (kobble synthen til UM-25) husk og slå av metronom klikken.

Hvordan slå av metronom klikk

attachment:metronome.png

Etter at du har hatt et vellykket opptak av midi sangen, kan du påbygge med vokal, eller el-guitar, osv. Her er det bare og være kreativ. Ved og dobbel klikke på et opptak som du har gjort i rosegarden skal audacity automatisk åpne seg slik at du kan etterbehandle dine opptak. Men den veiledningen skal jeg komme næremere innpå.